Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mie, 08/19/2020 - 14:04
  • Sursa foto: pixabay.com

Părinții trebuie să măsoare temperatura corporală a copiilor în fiecare dimineață și să nu îi lase să meargă la școală dacă aceasta depășește 37,3 grade Celsius și dacă sunt prezente și alte semne de îmbolnăvire.

„Nu se vor prezenta la cursuri în ziua respectivă: cei cu temperatura mai mare de 37,3 C şi / sau simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2 (tuse, dificultăţi în respiraţie - scurtarea respiraţiei, diaree, vărsături) sau alte boli infecto-contagioase; cei confirmaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 aflaţi în perioada de izolare la domiciliu; cei care sunt declaraţi contacţi apropiaţi cu o persoana infectată cu SARS-CoV-2 aflaţi în perioada de carantină la domiciliu / carantină instituţionalizată. În cazul în care preşcolarii şi elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau simptomatologie specifică infectării SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. Cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi nedidactic care prezintă simptome specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, diaree, vărsături) se izolează la domiciliu, contactează medicul de familie şi anunţă de îndată pe responsabilul desemnat de conducerea unităţii de învăţământ“, se arată într-un proiect al ordinului de ministru postat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Totodată, în prima zi de grădiniță/școală, preșcolarii, elevii, cadrele didactice, precum și personalul nedidactic și cel auxiliar vor prezenta la unitatea de învățământ o declarație pe proprie răspundere care vor ajunge la cabinetul medical.

Triajul epidemiologic va fi realizat de personal specializat și care va purta echipamente de protecție.

Pe de altă parte, DSP-urile au datoria de a informa unitatea de învățământ și cabinetul medical despre fiecare caz confirmat pozitiv, fie că este vorba despre elevii școlii sau despre cadrele didactice.

Ministerul Sănății menționează obligativitatea purtării măștii de protecție atât de către elevi și preșcolari, cât și de către profesori, personalul nedidactic și cel auxiliar atât în timpul orelor de curs, cât și în pauze.

„Acolo unde este posibil, se va asigura decalarea pauzelor încât să fie limitat numărul de persoane prezente în grupurile sanitare şi în curtea şcolii, cu scopul respectării distanţării fizice. Va fi gestionat fluxul de elevi care merg la toaletă (plecarea şi întoarcerea de la/la clasă, evitarea aglomerării în interiorul grupului sanitar). (...) Consumul de produse alimentare se va realiza cu precauţie. (...) Se recomandă intrarea eşalonată la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri (etaj, aripă etc). Este recomandată intrarea prin mai multe uşi de acces pentru a reduce fluxul de elevi. (...) Elevii vor fi instruiţi să nu interacţioneze fizic (nu se vor îmbrăţişa, nu îşi vor atinge reciproc mâinile şi nu vor sta aproape unul de celălalt). Nu vor fi practicate jocuri de contact sau cu mingea, nici activităţi care implică schimbul de obiecte“, precizează MS.

Sursa: digi24.ro.