Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Lun, 02/01/2021 - 09:47
  • Sursa foto: pixabay.com

Stres, copleșire, extenuare...îți sună cunoscut? Sunt doar câteva dintre „efectele secundare“ ale meseriei de profesor. O profesie extrem de complexă și complicată, solicitantă, dar în care este indicat să impui limite. Iată cinci astfel de limite care te pot ajuta să elimini din stres, din sentimentul de copleșire și din extenuare:

1. Nu vorbi despre școală în public

Mai ales cdacă locuiești într-o comunitate mică, unde toată lumea se știe cu toată lumea și sunt șanse mari să te intersectezi cu părinții, bunicii sau chiar elevii tăi. Desigur, este politicos să saluți și să porți o scurtă conversație cu părinții, dar lucrurile care țin strict de școală ar fi mai bine să fie discutate la școală. Sigur, poate e un pic mai dificil acum, în pandemie, cu școala online...

2. Atenție la ce alegi să iei cu tine acasă

Cu toții avem un program de lucru și facem tot posibilul să ne achităm de sarcinile de serviciu cât timp suntem acolo. De ce nu ar fi valabil și în cazul tău? Sigur, sunt lucrări sau teze de corectat, proiecte de evaluat și materiale de pregătit. Dar atenție cât anume alegi să iei cu tine acasă și cât timp aloci acestor sarcini. Iată câteva întrebări care ye pot ajuta să te organizezi mai bine: „Ce se va întâmpla dacă această sarcină nu va fi rezolvată până la următoarea oră de curs?“ „Rezultatul muncii de acasă, beneficiul este mai mare decât cel oferit de timpul meu personal, petrecut cu familia mea?“ „Dacă nu rezolv această sarcină în acest sfârșit de săptămână, îmi petrece timpul îngrijorându-mă?“

3. Pauza de masă este doar pentru tine

Este nevoie de puțină liniște în timpul mesei. O recomandă și medicii. Așa că poate nu ar fi o idee tocmai rea ca în cele câteva minute în care mănânci să nu răspunzi la e-mailuri, mesaje sau să nu mai corectezi lucrare. Dacă simți că te relaxează poți asculta muzică. Este vorba despre timpu tău, petrecut cu tine și pentru tine. Atenție și la ce mănânci, dar și la ritmul în care o faci. Poftă mare!

4. Elevii și părinții nu primesc datele de contact personale

Desigur, ar fi ideal ca școlile să asigure adrese de e-mail profesionale cadrelor didactice. Nu știu dacă se întâmplă acest lucru, dar tind să cred că nu sau, dacă se întâmplă, sunt cazuri rare. De telefoane de serviciu nu mai vorbesc. Așa că dacă ai posibilitatea să achiziționezi un număr pe care să îl folosești doar în comunicarea cu elevii, părinții și, de ce nu, colegii de la școală, nu este o idee tocmai rea. La fel, îți poți crea încă o adresă de e-mail pe care să o utilizezi în scop profesional.

5. „Nu“... chiar este o propoziție completă

„Nu“ este un cuvânt pe care ar trebui să îl folosim sau, mai bine spus, ar fi bine să învățăm să îl folosim pentru a putea trasa limite. Nu este un cuvânt chiar atât de rău și poate fi folosit ca propoziție de sine stătătoare, completă, fără a adăuga multe alte explicații.

Sigur, este nevoie de timp pentru a învăța să impui aceste limite. Dar, pe termen lung, beneficiile care vor veni către tine îți vor dovedi că a meritat efortul.

Sursa: boredteachers.com