Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mie, 08/05/2020 - 11:07
  • Sursa foto: pixabay.com

Revenirea la școală în timpul pandemiei este un pas important și binevenit, însă atât adulții, cât și copii, afectați de perioadele de izolare și de noile măsuri impuse de autorități, au o serie de întrebări, de nelămuriri.

Unicef prezintă cele mai recente informații care să îi ajute pe adulți să își calibreze așteptările cu privire la revenirea la școală, dar și cum să îi susțină pe cei mici în adaptarea la noile reguli sau cerințe.

1. Când se vor redeschide școlile?

Aproximativ un miliard de copii sunt acasă din cauza școlilor închise, însă, mai bine de 70 de state au anunțat că vor implementa măsuri care să permită reluarea cursurilor față în față în condiții de siguranță atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

Desigur, măsurile vor fi luate de autoritățile din fiecare țară în funcție de situația epidemiologică locală, dar și de...resurse.

2. Care sunt măsurile pe care școlile trebuie să le adopte pentru a preveni răspândirea COVID-19?

● decalarea orelor de sosire și plecare a copiilor la și de la școală:

● decalarea pauzelor de masă;

● susținerea unora dintre orele de curs în aer liber;

● susținerea orelor de clasă în ture pentru reducerea numărului de elevi prezenți în același timp într-o sală de clasă.

Pe de altă parte, asigurarea apei, dar și a dezinfectanților sunt alte măsuri care trebuie luate în calcul. Autoritățile trebuie să facă puțină educație pentru menținerea sănătății și să îi învețe pe copii cum să se spele corect pe mâini și cum să tușească sau să strănute în pliul cotului. Mai mult, păstrarea unei distanțe de siguranță și asigurarea curățeniei și dezinfectării spațiilor sunt alte măsuri de prevenire care trebuie luate în calcul.

 3. Ce ar trebui să îl întreb pe profesorul copilului meu?

Care sunt măsurile pe care școala le ia pentru siguranța sanitară a copilului meu?

Cum va susține școala sănătatea psihică a copiilor și care sunt măsurile pe care le va lua pentru a conbate stigmatizarea copiilor care au fost bolnavi de COVID-19?

Cum va raporta școala copiii care au nevoie de susținere suplimentară?

Se vor schimba politicile anti-bullying și pentru siguranța fizică a elevilor?

Cum pot susține eforturile pe care le face școala pentru a asigura siguranța copiilor?

4. Ce ar trebui să fac dacă micuțul meu a rămas în urmă?

Desigur, elevii, ajutați de profesori și de părinți au făcut mari eforturi pentru a ține pasuil cu școala din online. Chiar și așa, dincolo de lipsa infrastructurii, mulți dintre ei au rămas în urmă cu materia, așadar, ar putea avea nevoie de susținere suplimentară când se reiau cursurile față în față. Multe școli au anunțat deja că vor lua măsuri pentru a recupera materia pierdută sau care nu a fost asimilată foarte bine de către copii. Printre măsurile propuse se află cursurile remediale sau recapitulările pe care copiii le vor face la începutul noului an școlar. Altele au propus programe afterschool sau mai multe teme pentru acasă, în timp ce unele consideă că și în noul an școlar, un sistem blending- cursuri față în față, dar și online, ar fi cel mai potrivit.

5. Ce fac dacă micuțul meu întâmpina dificultăți în a-și reintra în ritm?

Ține cont de faptul că toată această perioadă a fost extrem de stresantă pentru el. Așadar, asigură-i un climat prietenos, călduros, răspunde-i la întrebări și încurajează-l să își exprime emoțiile. Arată- că îi ești alături și explică-i că îi înțelegi anxietatea și frustrarea și că sunt absolut normale în această perioadă. Totodată, asigură-te că respect rutina zilnică și ajută-l să transforme învățarea în joacă, într-o activitate plăcută. Ține legătura cu alți părinți și cere sfaturi.

Sursa: unicef.org.