Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mie, 01/12/2022 - 13:49
  • Sursa foto: pixabay.com

Noua Lege a Educației ar trebui să fie gata și să intre în vigoare în acest an, a anunțat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației. Acesta a precizat că noul act normativ ar putea propune burse atractive pentru elevi, atribuite după criterii clare, constante, facilități, unele chiar de ordin financiar, pentru prevenirea abandonului școlar, transport gratuit și educație pentru mediu în cadrul „Săptămânii verzi”.

Ministrul a vorbit despre planurile-cadru pentru liceu, care vor fi gata in septembrie 2023 si care vor cuprinde, inclusiv educația pentru mediu, cu diferite componente la orele de geografie, biologie, educație tehnologică sau economie.

Bursele vor fi acordate în baza unor criterii care se vor păstra de-a lungul timpului, și vor fi cu adresabilitate către elevii cu nevoi sociale sau medicale reale. În plus, cuantumul lor va fi motivant pentru elevi.

În plus, pe lângă noua Lege a Educației, ministru promite și un „Program național de abandon școlar”, despre care spune că este unic pentru că va aloca aproximativ 2000 de euro pentru fiecare elev vulnerabil, mai ales pentru cei din mediul rural, unde riscul de abandon școlar este mai mare. În total, este vorba despre aproximativ o jumătate de miliard de euro, 2500 de școli identificate ca fiind vulnerabile, granturi de 200 000 de euro pentru fiecare unitate de învățământ.

Cîmpeanu a spus că pentru a preveni abandonul școlar, trebuie luați în calcul factorii care îl ajută pe copil să nu renunțe la școală. Este vorba despre consiliere si mediere școlară, meditații, excursii și tabere, achiziția unor echipamente școlare și subvenții acordate elevilor care au nevoie de ele, în plus față de cele câteva tipuri de burse identificate. Ministru a spus că un elev dintr-un mediu defavorizat ar putea aduce acasă un venit generos, care să susțină viața familiei, cât și accesul său la educație, mentinându-l astfel în școală.

În plus, programul „Masă caldă” se vrea a fi generalizat, iar mâncarea va ajunge la copii prin firme de catering, acolo unde nu există cantine școlare. În ceea ce privește zonele mai izolate, în care firmele de catering nu ajung, copiii ar putea primi pachete alimentare.

Sursa: digi24.ro