Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Joi, 02/04/2021 - 12:18
  • Sursa foto: pixabay.com

Aerisirea clasei, păstrarea unei distanțe de un metru, dar și purtarea obligatorie a măștii, atât de către elevi, cât și de către profesori – sunt câteva dintre regulile cu care Ministerul vrea să dea startul semestrului II…cu elevii în bănci, nu acasă.

Intrarea în școli și grădinițe urmează să se facă pe mai multe căi de acces, tocmai pentru evitarea aglomerării spațiilor închise. Dacă școala are o singură cale de acces, atunci elevii vor respecta distanțarea fizică. Ei se vor dezinfecta pe mâini la intrarea în școală și vor merge direct la sala de clasă. Părinții sau însoțitorii copiilor nu au voie să intre în școală.

Deși ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat initial că elevii vor sta câte doi în bănci, se pare că ordinul la care s-a lucrat peste noapte prevede asigurarea distanței de 1 metru între elevi și, acolo unde clasa nu permite amenajarea spațiului în acest fel, atunci este necesară asigurarea unei distanțe maxime posibile. Clasele trebuie aerisite timp de 30 de minute înaine de sosirea elevilor, 10 minute în timpul pauzelor și apoi, la finalul programului. Așa cum am precizat, masca este obligatorie în incinta școlilor, atât pentru profesori, cât și pentru elevi. În băi trebuie să existe dezinfectanți și, atenție, prosoape de hârtie pentru ștergerea pe mâini. Prosoapele din materiale textile, dar și uscătoarele sunt interzise în această perioadă.

Cursurile vor începe la intervale orare diferite, pentru a se evita, pe cât posibil, aglomerarea spațiilor, iar pauzele vor fi și ele stabilite în mod eșalonat. În timpul pauzelor, copiilor din clase diferite le este interzis să se reunească în grupuri.

La orele de sport se vor putea desfășura doar jocurile ce permit distanțarea fizică, recomandarea autorităților fiind ca aceste ore să fie programate în aer liber.  Se recomandă ca activitățile din sălile de sport să implice un effort cât mai mic din partea copiilor, cu menținerea unei distanțe de cel puțin un metru între aceștia. Sălile de sport vor fi aerisite și dezinfectate.

Dacă elevul prezintă semne de îmbolnăvire el va putea fi testat rapid cu un test antigen, însă doar cu acordul scris al părintelui. După vindecare, la revenirea în colectivitate, elevul trebuie să aducă adeverință de la medicul de familie.

Cadrele didactice care prezintă semne de îmbolnăvire se vor izola la domiciliu.

Sursa: digi24.ro