Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mie, 02/03/2021 - 08:54
  • Sursa foto: pixabay.com

Aproape 2 milioane și jumătate de copii ajung de luni înapoi în școlile din România. Anunțul redeschiderii școlilor a fost făcut de Klaus Iohannis. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că elevii vor sta câte doi în bancă, fără despărțitor, dar obligatoriu cu masca de protecție. Ministrul a spus că școlile sunt pregătite pentru primirea elevilor – au stocuri de peste 1 milion de litri de dezinfectant și 37 de milioane de măști. Ordinul prevede măsurile pentru reluarea cursurilor ar putea fi publicat azi.

Pe de altă parte, elevii care au boli cronice sau care locuiesc alături de persoane din grupele de risc pot continua cursurile online, însă în baza unui certificat de la medicul de familie. Similar, profesorii cu probleme medicale pot preda online dacă prezintă un certificat medical, eliberat, de data aceasta, de un medic specialist în medicina muncii.

În ce condiții își pot lua liber părinții?

Potrivit OUG147/2020, părinții își pot lua liber pentru a supraveghea copiii, preșcolari și școlari cu vârsta mai mica de 12 ani:

- când cursurile au loc în scenariul 2 (prezenţa fizică prin rotaţie a elevilor, în afară de cei din anii terminali, timp de două săptămâni, urmate de două săptămâni de predare online);

- când cursurile au loc în scenariul 3 (toţi elevii fac şcoală online);

- dacă elevul/copilul deţine o adeverinţă medicală prin care se atestă că suferă de boli cronice şi i se recomandă evitarea colectivităţii - implicit urmarea cursurilor prin sistem online;

- când sunt suspendate cursurile care impun prezenţa fizică prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării.

Sursa: digi24.ro, avocat.net