Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mar, 05/18/2021 - 13:14
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com

Misiunea de profesor nu este deloc ușoară, mai ales în vremurile pe care le trăim. Copiii sunt extrem de orientați către mediul digital, profesorilor, de multe ori, le este greu să țină pasul, se simt copleșiți. Și e firesc să fie așa. Adulții de azi, deși folosesc computerele și diverse aplicații, care ne-au invadat viața, fie că ne place sau nu, nu sunt, totuși, o generație cu digitalul în ADN... așa cum sunt... cei mai mici dintre elevi. Totuși, de la bunele maniere, până la normele de igienă și comportamentele sanogene, profesorii îi ajută pe elevii lor, indiferent de vârsta acestora, să deprindă competențe non-digitale, dar utile în viață. Dacă este misiunea școlii sau a mediului familial... e altă discuție și nu despre asta vreau să scriu aici. Ci despre competențele non-digitale, dar numai bune în viața de zi cu zi, pe care le poți oferi copiilor tăi.

1. Cum să corespondeze corect prin e-mail, dar și prin intermediul scrisorilor scrise de mână

Ambele competențe sunt la fel de importante și este necesar ca elevii să știe ce trebuie să facă pentru a obține un e-mail sau o scrisoare cât mai corecte. Sunt puțini elevii care știu o formulă de salut corectă când se apucă să scrie un e-mail. Și mai puțini dintre ei înțeleg când să răspundă tuturor (REPLY ALL) sau când să răspundă unei singure persoane (REPLY) prin e-mail. Sau ce înseamnă CC și BCC și când le folosim. Asta dincolo de eterna problemă a corectitudinii gramaticale și de scriere.

În ceea ce privește scrisoarea clasică, scrisă de mână, aș îndrăzni să spun că cei mai mulți dintre elevi nu au trimis nici măcar o dată în viața lor un astfel de mesaj. În fapt, le poti explica elevilor tăi când se pretează mai degrabă o scrisoare scrisă decât un e-mail. În plus, le poți spune despre formatul corect al unei scrisori informale, care îi este transmisă unui prieten, și cum ar trebui să arate și ce să conțină o scrisoare trimisă unui partener de afaceri sau unui potențial angajator. Dincolo de aceste aspecte, poate că experiența scrisului de mână este cea care trebuie încurajată. Cu atât mai mult cu cât studiile chiar menționează o serie de beneficii ale acestui obicei.

2. Cum să citească un ceas analog

Se folosesc din ce în ce mai puțin și, evident, tot din ce în ce mai puțin, sunt prezente în viața noastră. Par să fie ascunse într-un dulap uitat de lume alături de telefonul cu disc și primele dischete pe care tu, ca adult, le-ai folosit la PC-ul de care ai scăpat de ani buni.

Totuși, este cel puțin rușinos ca un tânăr să nu știe să citească ceasul... Așadar, dacă ai elevi care nu au făcut asta niciodată, ajută-i să înțeleagă că e o abilitate care le poate fi de folos cândva, în viața lor.

3. Cum să citească numerele romane

Știu, nu folosim zilnic numerele romane, dar sunt de mult timp pe aici și au câștigat dreptul de a fi cunoscute. Așa că asigură-te că elevii tăi le recunosc măcar pe cele de bază.

4. Cum să citească o hartă

Nici asta nu se mai folosește foarte des. Oricum le avem pe telefon și telefonul e destul de inteligent să ne spună pe unde să o luăm. Să presupunem, însă, că suntem într-o situație limită și nu avem la dispoziție decât o hartă. Poate ar fi mai bine să știm să o citim ca să ajungem la destinație.

5. Cum să cauți și să găsești chestiile de care ai nevoie

Sa ne înțelegem. Nu vorbim despre cum să căutăm informații online, cu ajutorul motoarelor de căutare. Deși este și asta o deprindere necesară și pe care nu o stăpânim cu toții. Mă refer aici la căutarea în dicționare, în enciclopedii, în ghiduri și manuale sau chiar în articole... adică în materialele tipărite. Și dacă tot suntem aici, nu ar strica să îi ajuți pe copii să învețe să facă liste și să caute cărți alfabetic...

6. Cum să completeze corect formularele

Poate că trăim într-o lume digitalizată, însă, inevitabil, mai devreme sau mai târziu tot ajungem în fața unui ghișeu, pentru eliberarea unui document, și cu o cerere sau o declarație în mână.  Pare simplu, nu? Ei bine, nu e chiar așa. Pentru că dincolo de a înțelege poate specificul unor documente oficiale, este important să le completăm corect și să scriem cât mai lizibil.

7. Cum să se comporte la un interviu

Nu sunt prea mici pentru asta. Unii vor să meargă la studii la universități din străinătate, alții vor alege, poate, licee private, unde dincolo de testarea cunoștințelor, vor participa la interviuri... așa că ar trebui să știe că telefonul mobil va rămâne închis sau pe silențios pe toată durata întâlnirii. Apoi, că nu este deloc politicos să mestece gumă în timpul acestuia sau să se joace cu diverse obiecte avute la dispoziție. La fel, ținuta este extrem de importantă și este, de cele mai multe ori, cea care oferă prima impresie. Și da, prima impresie este foarte greu de schimbat ulterior. Așa că atenționează-l cu privire la hainele pe care poate nu este indicat să le poarte la un interviu, la coafura care trebuie să fie cât mai îngrijită și la normele de bun simț, până la urmă. Sigur, e o idee bună să îl pregătești și pentru interviul în sine: care sunt întrebările pe care le va primi, ce ar trebui să răspundă, ce este de evitat să se menționeze la interviu...

8. Scrierea caligrafică

Am stabilit deja că este important să poți scrie de mână și că abilitatea asta vine cu o serie de beneficii. Aș merge mai departe și aș spune că îi poți învăța pe elevii tăi, mai ales pe cei care deprind tainele scrisului de mână, cum să scrie caligrafic, cursiv, frumos. Da, poate la început este greu și misiunea micuțelor mâini... deloc ușoară, însă un scris caligrafic ne ajută, de cele mai multe ori să menținem legătură cu bunicii noștri... care, poate nu au acces la un PC sau la internet și căroră le trimitem scrisori... Apoi, poate într-o bună zi, vei da o fugă în podul casei și vei găsi o cutie plină cu scrisori... Caligrafia te va ajuta să înțelegi scrisul frumos, nu pe cel extrem de simplificat pe care tindem să îl folosim în cotidian. Ce „fonturi“ minunate se ascund în scrisorile și documentele vechi!

9. Memorizarea

Educația din ultimii ani pune mai degrabă accentul pe analiza informațiilor, gândirea critică, rezolvarea de probleme și creativitate. Dar tinde să ignore nevoia de a învăța, de a deprinde lucruri de bază, cum ar fi tehnicile de memorare și, de ce nu, utilizarea unor stiluri de învățare potrivite fiecărui copil în parte. Așa că, poate, „printre picături”, reușești să îi înveți pe copii câteva tehnici de memorare și, de ce nu, ajută-i să descopere ce stil de învățare i se potrivește fiecăruia.

10. Competențele funcțiilor executive

Poate că sună pompos, dar sunt competențele care ne ajută să ne gestionăm comportamentul și să funcționăm ca adulți sau ca elevi. Sunt cinci arii executive de bază și, împreună, acestea ne ajută să fim atenți, să trecem de la o sarcină mentală la alta, să eliminăm elementele care ne distrag atenția și să ne amintim informațiile importante. Desigur, toate acestea trebuie mai întâi să fie dezvoltate acasă, în familie, însă, acolo unde simți că mai este de lucru, poți interveni. E un beneficiu și pentru tine, ca profesor, nu doar pentru elevi.

Așadar, sunt sigură că faci deja multe dintre sugestiile de mai sus pentru că te ajută pe tine ca profesor în lucrul cu elevii în timpul orelor. Însă, dincolo de beneficiile academice pe care aceste competențe le aduc elevilor, ele le vor fi de mare ajutor și în afara școlii.

Sursa: boredteachers.com