Empatia se învață la școală, cel puțin în Danemarca. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care Danemarca a fost desemnată una dintre cele mai fericite țări din lume.

Empatia este acea trăsătură care ne ajută să relaționăm mai bine și mai ușor, poate preveni fenomenul bullying și ne sprijină în obținerea succesului profesional. Este, cumva, un must-have al liderilor, antreprenorilor și managerilor. În aceste condiții, adolescenții empatici tind să aibă mai mult succes deoarece sunt mult mai orientați către success decât colegii lor narcisici.

Poate și din acest motiv, în școlile daneze o oră de curs este dedicată „Klassens tid“-ului, adică învățării empatiei. Această oră se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani și este o parte esențială a curriculum-ului danez. În cadrul acestei ore, pe care danezii o consideră la fel de importantă ca orele de matematică, elevii își povestesc problemele personale sau care au legătură cu școala, iar colegii, îmrepună cu profesorul, încearcă să identifice o soluție bazată de ascultare activă și pe înțelegere.

Dacă nu au probleme de împărtășit, atunci copiii petrec timpul împreună și încearcă să creeze o atmosferă intimă, în care să se cunoască mai bine, să relaționeze și să devină prieteni.

Cum învață danezii empatia? Jessica Alexander, psiholog și scriitor american, și psihoterapeutul danez Iben Sandahl au încercat să afle răspunsul. Se pare că danezii învață empatia cu ajutorul muncii în echipă, datorită căreia aproximativ 60% dintre sarcinile de la școală sunt duse la bun sfârșit. Atenția este astfel concentrată nu pe a excela și a-I depăși pe ceilalți, ci pe a fi responsabil în a-I ajuta pe cei care nu sunt la fel de înzestrați ca tine. Tocmai din acest motiv, Danemarca este considerată țara ideală din Europa în care să îți găsești un job. Competiția este cu propria persoană, nu cu ceilalți. Școlile din Danemarca nu oferă, de altfel, premii sau trofee elevilor care excelează în anumite domenii tocmai pentru a nu încuraja competiția. Din contra, încurajează motivația de a îmbunătăți performanța, măsurată exclusiv în relația cu sine. Jessica Alexander spune că danezii oferă suficient spațiu copiilor pentru a se juca liberi, iar acest lucru îi învață empatia, dar și tehnicile negocierii. Apoi, mai este și învățarea colaborativă, care înseamnă aducerea împreună a copiilor cu diferite puncte tari și puncte slabe pentru a-I face să se ajute reciproc și să lucreze împreună la diverse proiecte. Această ultimă metodă îi învață pe copii, încă de la o vârstă fragedă, că nu pot reuși singuri și că doar dacă îi ajută pe ceilalți pot obține rezultate mai bune. De exemplu, un copil cu un talent nativ la matematică, nu va evolua foarte mult, dacă nu va învăța să își ajute colegii. În plus, este foarte posibil ca el să aibă nevoie de susținere la alte discipline.

Se pare că secretul fericirii danezilor stă tocmai în învățarea empatiei de la vârste mici.

Sursa: morningfuture.com