Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Mar, 03/24/2020 - 11:52
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com
  • Sursa foto: pixabay.com

Măsurile luate de autorități ne limitează foarte mult libertatea de mișcare. Mulți dintre adulți lucrează de acasă, iar copiii stau acasă și iau lecții online. Totuși, ce facem astfel încât rutina zilnică să nu ne scoată perii albi nici nouă, adulților, și nici să nu transforme minivacanța copiilor într-un coșmar? Iată câteva idei!

1. Lucrăm sau studiem acasă!

Am spus și mai sus - adulții, mulți dintre ei lucrează de acasă, iar elevii au și ei parte de cursuri online cu profesorii de la clasă. Ba chiar au și teme pentru acasă. Nu este rău! În acest fel nu pierd materia, păstrează un ritm de învățare și nu își pun în pericol eventualele examene de la finalul anului școlar. Iar părinții...Ei bine, specialiștii în muncă spun că lucrul de acasă are atât avantaje, cât și dezavantaje, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

2. Programul zilnic...respectat cu strictețe!

O academie a creat un template pentru un program care să îi ajute pe părinți să își mențină copiii concentrați și cu chef de studiu. Ca și o zi obișnuită, programul începe cu micul dejun și o scurtă perioadă de pregătire pentru noua zi. Apoi, se trece la studiul online, pauză, ora de lectură, o mică gustare. Fii sigur că micuțul tău va avea și câteva minute în care să exerseze scrisul de mână, dacă este mai mic, dar și timp petrecut alături de familie. În fiecare zi! Asigură-te că respectă și orele de somn atât de necesare pentru o bună dezvoltare. Poți vizualiza sugestia de program zilnic, pe fiecare categorie de vârstă aici

3. Încurajează rutina zilnică!

Știu, în mod normal, rutina e cea care ne scoate din minți, dar acum, în vremuri complicate, rutina este cea care ne ține pe linia de plutire pentru că ne impune un ritm zilnic. Așadar, pune la punct, alături de copilul tău, un program zilnic și asigură-te că acesta va fi afișat la vedere, astfel încât copilul să își poată urmări singur etapele pe care le are de parcurs. Asigură-te și că pauza pentru TV este respectată cu strictețe și nu lăsa televizorul pornit ca sunet de fundal. Dacă e mult prea liniște în casă, pune muzică, dar la un volum scăzut. În afara orelor de program, folosește-te de televizor doar când consideri tu că poate fi de folos - de exemplu, pentru a detensiona atmosfera când pregătești cina.

4. Folosește abțibildurile!

Dacă ai un copil mai mic, comandă-i online o carte cu abțibilduri. Îl va ține ocupat ore  bune și îl va ajuta să își concentreze atenția.

5. Lucrați împreună la rezolvarea unui puzzle!

Da, știu, lucrezi de acasă și ești oricum obosit. Doar că acest tip de activitate este foarte relaxantă pentru tine și extrem de interesantă pentru cel mic. Dincolo de beneficiile aduse concentrării, memoriei vizuale, gândește-te la timpul de calitate petrecut împreună!

6. Folosește resursele puse la dispoziție de PBS.org!

Poți primi un newsletter zilnic cu idei utile în petrecerea timpului alături de copii. Te poți abona aici

7. Fii creativ! Ajută-ți copilul să devină artist!

Știu că nu este recomandat să ieși din casă, dar poți comanda online. În plus, sunt sigură că ai culori colorate, acuarele, plastilină, hărtie de diverse culori sau chiar creponată. În plus, poți folosi materiale care ajung oricum la reciclare. Caută online idei creative și pune-le în practică acasă.

8. Pregătiți masa împreună!

Implică-l pe cel mic în pregătirea prânzului sau a cinei. Poate curăța legumele sau poate condimenta salata sau, de ce nu, poate aranja masa pentru cină. Dacă este mai mare, crește-i implicarea!

9. Joacă-te cu micuțul tău!

Lasă-l să aleagă jocul preferat și implică-te alături de el. Dacă ai curte, ieși cu cel mic pentru câteva minute. Aerul curat îi va face bine! Atenție! Limitează contactele cu alți copii! Este exclus să inviți alți copii în curte sau casă pentru a se juca împreună cu micuțul tău!

10. Învață-l pe cel mic să scrie scrisori!

Da, scrisori, nu e-mailuri. Chiar dacă nu le poate expedia acum, le poate da prietenilor lui sau bunicilor când se vor întâlni. Știu că nu mai sunt în tendințe acum, dar pot ajuta copilul în dezvoltarea abilităților de scriere. Așadar, de ce nu?

11. Nu te îngrijora!

Trăim o perioadă grea, cu limitări ale drepturilor, dar și cu multe incertitudini legate de viitorul nostru. Chiar și așa, încearcă să te informezi din surse sigure și nu te îngrijora peste măsură! Nu vrei să îți sperii copilul!

Sursa: https://www.deseret.com