Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Lun, 09/21/2020 - 09:12
  • Sursa foto: pixabay.com

Scenariile de școală se schimbă de la o zi la alta, iar multe dintre școlile verzi au devenit roșii peste noapte, iar părinții au fost puși în situația de a găsi soluții pentru a-și supraveghea copiii.

Cei care au copii mai mici de 12 ani sau sub 26 de ani (tineri cu dizabilități), înscriși în sistemul de învățământ, pot solicita zile libere plătite de angajator. O parte din acești bani va fi decontatp de la fondul de șomaj. Indemnizația are o valoare de 75% din salariul brut și nu poate depăși 75% din salariul mediu utilizat în economie pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul 2020.

Nu toți părinții pot beneficia de aceste libere. Salariații din sistemul de oridine publică, din apărare și cei din sistemul medical sunt exceptați de la această măsură. Este important de reținut că doar unul dintre părinți poate solicita aceste libere, nu amândoi și doar dacă niciunul dintre cei doi părinți nu se află în concediu de creștere a copilului.

Părinții care vor să beneficieze de aceasă măsură trebuie să depună, la angajator,  o declarație pe propria răspundere că se încadrează în prevederile legii și că sunt singurul părinte care beneficiază de această facilitate, alături de certificatul de naștere al copilului. Mai departe, intră în sarcină angajatorului să completeze trei formulare și să le depună electronic la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de unde se încasează indemnizația.

Sursa: digi24.ro