Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Joi, 08/06/2020 - 08:53
  • Sursa foto: pixabay.com

Anul școlar 2020-2021 se deschide la 14 septembrie, a anunțat ieri președintele Klaus Iohannis. Acesta a vorbit despre trei scenarii posibile, în funcție de situația epidemiologică din zona în care se află școală, alegerea scenariului fiind intrând în sarcina autorităților locale. Cele trei scenarii sunt:

● Scenariul verde: în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;

● Scenariul galben (risc mediu) - între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;

● Scenariul roşu: localitățile în care au apărut mai mult de trei bolnavi noi în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.

Normele sanitare care trebuie îndeplinite vor fi anunțate de Ministerul Sănătății cel mai probabil până la finalul acestei săptămâni. Cele trei scenarii nu vor fi aplicate pe toată durata anului școlar, ci adaptate în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat că programul elevilor va fi normal, cu ore de 45-50 de minute, însă cu posibilitatea realizării de circuite similare celor de la examenele naționale, circuite menite să evite formarea de grupuri mari de elevi. Totodată, elevii vor purta măști, posibil și viziere care, la nivelul școlilor pot fi înlocuite cu paravane instalate pentru bănci. În plus, activitățile sportive vor fi organizate în aer liber, la fel și unele dintre activitățile de învățare.

Anisie a mai spus că cel mai probabil, copiii ai căror părinți nu doresc să îi aducă la școală, pot urma cursurile online și că trebuie găsită o soluție pentru acest scenariu.

Pe de altă parte, mai multe asociații ale elevilor condamnă măsurile de redeschidere a școlilor și susțin că numărul de cazuri de COVID-19 ar putea crește semnificativ la nivelul unităților de învățământ.

Sursa: digi24.ro