Profile picture for user relaxedalittle
Trimis de relaxedalittle la Vin, 08/09/2019 - 15:01

Cu scopul de a crește conștiința pro-ecologică în rândul elevilor școlilor partenere și a comunității locale, de economisire a energiei la școală și acasă, de descoperire a de modalităților de reducere a consumului ridicat de energie , de familiarizare a elevilor cu sursele de energie alternativă, precum și extinderea competențelor elevilor în domeniul  construirii de machete,  Şcoala cu cls. I-VIII nr. 7 Buzău a aplicat şi a obţinut finanţarea proiectului  ERASMUS +, intitulat  Water, wind and sun - ecology can be fun, cu numărul de referință 2018-1-PL01-KA229-050925_5.

Proiectul  se va desfăşura pe o perioadă de 2 ani ( 2018-2020 ) și se bazează pe cooperarea între şcoli din următoarele ţări: Polonia – ţara coordonatoare, Italia, România şi Lituania. Proiectul are ca obiective creșterea conștiinței pro-ecologice în rândul elevilor , calcularea consumului de energie acasă și la școală, descoperirea de modalități de reducere a consumului ridicat de energie , familiarizarea elevilor cu sursele de energie alternativă, precum și extinderea competențelor elevilor în domeniul  construirii de machete.

            Cooperarea oferă partenerilor oportunitatea cunoaşterii reciproce a ţărilor, culturilor, modalităţilor de gândire şi stilurilor de viaţă  şi ,de asemenea, posibilitatea înţelegerii şi aprecierii acestora. Reuniunile cu colegii din diferite ţări europene sunt o oportunitate oferită profesorilor de a cunoaşte alte sisteme educaţionale şi metode de predare ce pot inspira inovaţia în şcoală. Proiectul permite elevilor să comunice într-o limbă străină, să lucreze în echipă pentru a realiza obiectivele propuse, să cunoască obiceiurile şi stilul de viaţă al elevilor din şcolile partenere.

            În perioada 02-07 decembrie  2018 în cadrul proiectului a avut loc schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi în Koszalin, Polonia, țara coordonatoare. Acest schimb pe termen scurt de grupuri de elevi a inclus urmatoarele activitati:

  • -Introducere în metodologia 50/50 – 9 pași de economisire a energiei
  • Vizitarea  Academiei Windhunter din Koszalin, primul centru de formare în privința energiei eoliene din Europa. Elevii au învațat despre diverse tipuri de platforme mobile utilizate, despre construcția de dispozitive mobile, informatii despre sănătate și siguranță, acordarea de prim ajutor în caz de accidente minore și majore (hipotermie, otrăvire, fracturi, pansament leziuni minore) , informații despre supravegherea tehnică, pericolele care apar în turbinele eolienne, cauzele incendiilor și stingerea lor  
  • Vizitarea primei hidrocentrale subterane din Europa la Roscino
  • Vizitarea Inspectoratului Școlar și a Primăriei. La Inspectoratul Școlar, inspectorul adjunct ne-a prezentat un scurt istoric al clădirii, câteva informații despre sistemul de învățâmant din Polonia, ne-a asigurat de tot sprijinul în buna desfășurare a proiectului. La Primărie, viceprimarul ne-a prezentat un film de promovare a orasului Koszalin, câteva informații esențiale despre orasul Koszalin, ne-a felicitat pentru desfășurarea unui proiect cu o astfel de tematică, energia verde, și promovarea economisirii energiei acasă și la școală.
  • Workshop-uri despre centrale electrice, construirea unei hidrocentrale ecologice, calcularea consumului de energie
  • Participarea la lecții despre ecologie la matematică, chimie, engleză, poloneza, științe.
  • Votarea logoului dintr-un număr de 12 desene. Mentionăm ca logo-ul create de elevii școlii noastre a ieșit căștigător și va fi emblema proiectului pe tot parcursul desfășurării lui și nu numai.
  • Evaluarea activității de învățare transnaționale prin aplicarea unui chestionar
  • Crearea unei liste de cuvinte în limbile tarilor implicate în proiect asociate economiei de energie
  • Îmbunătățirea competentelor digitale : utilizarea instrumentelor educaționale și utilizarea aplicațiilor software educaționale, utilizarea instrumentelor MSOffice pentru procesarea documentelor și folosirea Kahoot.it în scopuri educaționale, utilizarea software-ului pentru înregistrarea și editarea prezentărilor
  • Îmbunătățirea abilităților de comunicarea cu profesorii și elevii din alte țări, precum si îmbunătățirea competențelor lingvistice în limba engleză
  • Îmbunătățirea competentelor  organizatorice : pregătirea și gestionarea reuniunilor, gestionarea echipelor de lucru, planificarea și organizarea etapelor modelelor de construcție, identificarea priorităților si  gestionarea eficientă a relațiilor cu ceilalți membri ai echipei.
  • Îmbunătățirea competentelor sociale : excelente abilități de comunicare în contactele zilnice cu profesorii și elevii, excelente abilități de lucru în echipă si capacitatea de a motiva alții.

În perioada 31.03.-05.04.2019 în cadrul proiectului a avut loc schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi în Școala Gimnazială nr 7 Buzău, Romania.

Schimbul  pe termen scurt de grupuri de elevi a inclus următoarele activități :

  1. Vizitarea Școlii Gimnaziale nr 7 Buzău, prezentarea școlilor, orașelor și țărilor partenere și aplicarea unui chestionar kahoot despre școlile, orașele și țările implicate în proiect. La această activitate au participat un număr de 26 de elevi, coordonați de prof. Ivan Iuliana, Popescu Grațiela, Filip Mihaela.
  2. Spectacol de bun venit în cadrul căruia au fost prezentate și dansuri sau jocuri tradiționale din țările partenere, coordonat de prof. Ene Liliana și Bundă Cristina.
  3. Puzzle-uri despre cele 5 obiective importante proiectului : Barajul de la Siriu și Hidrocentrala Nehoiașu, câmp fotovoltaic din România, câmp cu eoliene, Vulcanii Noroioși , ca alt tip de energie a pământului. La această activitate au participat 24 de elevi grupați în  5 echipe mixte, coordonați de prof. Matei Roxana. 
  4. Prezentarea a 12 cuvinte care vor fi introduse în viitorul dicționar. Elevii au fost distribuiți în 5 echipe mixte și au trebuit să potrivească 12 cuvinte cu definițiile lor. Ulterior elevii au vizionat flashcarduri cu cele 12 cuvinte pe https://quizlet.com/217568667/renewable-energy-flash-cards/  și au putut astfel verifica dacă au potrivit corect cuvântul cu definiția lui. Fiecare grupă a tradus cele 12 cuvinte în propria limbă. Cuvintele au fost următoarele: solar energy, hydroelectric energy, geothermal energy, wind energy, biomass energy, tidal energy, energy conservation, efficiency, insulation, renewable energy, non-renewable energy, fossil fuels. 26 de elevi au lucrat în 5 echipe mixte, coordonați de prof. Ivan Iuliana.
  5. Car – race –8 elevi au            asamblat niște jucării dintr-un set educațional care foarte clar demonstrează principiul energiei solare, totul fiind alimentat numai de o celulă solară. Elevii au putut asambla șase modele diferite: moară de vânt, avion, barcă, mașină, avion rotativ, cățeluș. La această activitate au participat 8 elevi în 4 echipe mixte coordonați de prof. Bicoiu Mariana.
  6. Boardgame Power grid- Rețeau energetică- 4 elevi din cele 4 țări partenere au jucat un joc despre managementul energiilor, unde au învățat despre ce ar trebui să folosești pentru generarea electricității, cum să adopti metodele clasice utilizand cărbuni sau petrol, precum și cum poți folosi reziduurile ca sursa de energie alternativa in viitor, cum poți obtine energie prin metode mult mai ecologice, fiind independent de resurse. Elevii au trebuit să-și urmarească toti competitorii pentru a vedea ce tipuri de centrale energetice construiesc, ce orase detin în retelele lor, de ce resurse depind precum și ce noi tipuri de centrale energetice îi atrag. Un joc de societate strategic despre planificarea și exploatarea resurselor energetice. Elevii au fost coordonați de prof. Filip Mihaela.
  7. This week in Energy Conservation- concepută ca o emisiune de televiziune cu corespondenți studenți care raportează despre o varietate de subiecte de conservare a energiei. Această activitate va oferi elevilor modalități de economisire a energiei atât în ​​casă, cât și nu numai. Elevii au fost împărțiți în 4 perechi mixte și li s-a distribuit câte o poveste. Fiecare pereche este acum o echipă de reporteri energetici. Ei ar trebui să citească textul și să construiască o știre în care vor prezenta sfaturi de conservare a energiei enumerate. Fiecare poveste a fost limitată la două sau trei minute, iar grupurile au avut la dispoziție 20 de minute pentru a-și dezvolta și repeta poveștile. Elevii au fost coordonați de prof. Ungureanu Andreea , iar grupele au fost următoarele : Hot water Heating News , Home Heating Energy, Cooking Energy, Lightning Energy.
  8. Treasure Hunt – 20 elevi împărțiți în 4 grupe mixte au rezolvat ghicitori care i-au ghidat către locuri unde au găsit coduri pentru cele 12 cuvinte prezentate în timpul lecției anterioare. Fiecare cuvânt avea un cod , iar elevii au trebuit să descarce o aplicație de cititor de coduri . După ce au scanat codul, au putut accesa un link , trebuiau să citească definiția cuvîntului, să completeze într-un tabel termenul, definiția și locul unde au descoperit cuvântul. Elevii au fost coordonați de prof. Ivan Iuliana.
  9. Aplicarea unui chestionar de satisfacție celor 26 de elevi implicați în activitățile de economisire a energiei în școală și acasă.
  10.  Excursie la Barajul de la Siriu – la această excursie au participat 39 de elevi și 10 profesori. Scopul excursiei au fost de a familiariza elevi cu scopul construirii barajului de pământ și anume acela de alimentarea cu apă potabilă și industrială a localităților din aval și irigarea a 50.000 ha de teren agricol și, pe de altă parte, producerea de energie electrică prin construirea hidrocentralei Nehoiașu. Barajul folosește și la apărarea împotriva inundațiilor.
  11. Excursie Vulcanii Noroioși - formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică, ca un atfel de energie, energia Pământului, gaze din depozitele petrolifere care ies spre suprafață, antrenând apele freatice, generând cratere şi conuri cu aparenţă de vulcani, dar care nu au nicio legătură cu vulcanismul propriu-zis. Elevii au putut învăța astfel despre manifestări ale sinergiei dintre tectonică, energia gazelor și a apei în unități de relief cu inversiuni și sâmburi de sare. 
  12. Prezentarea activităților de diseminare desfășurate în cadrul fiecărei școli partenere. Fiecare partener a prezentat planul de diseminare întocmit împreună cu echipa de proiect din școală. S-a discutat de asemenea despre posibilitățile de diseminare viitoare. Menționăm că schimbul pe termen scurt de grupuri de elevi care s-a desfășuat în Școala Gimnazială nr 7 Buzău a fost diseminat în cadrul Canalul TV Buzău http://www.tvbuzau.ro/oaspeti-de-peste-hotare-la-scoala-7/.
  13. Crearea de postere pe tematica economisirii energiei- elevii au fost împărțiți în 4 grupe de 5 elevi și au creat împreună folosind Canva postere care au avut ca mesaj economisirea energiei atât acasă, cât și la școală. Postere au fost expuse în școală.

                Prin acest proiect ne dorim ca elevii noștri și membrii comunității locale să descopere avantajele utilizării energiei alternative, regenerabile, care este gratis și într-un ecosistem sănătos, nelimitate. Este o energie care nu poluează, deci nu afectează mediul înconjurător. Este regenerabilă, iar consumul populației nu duce le epuizarea resurselor.

 Este nevoie doar de un copac pentru a face o pădure, de un zâmbet pentru a începe o prietenie, de o atingere pentru a arăta compasiune, de speranță pentru a da putere, de un surâs pentru a cuceri întunericul, de o zi pentru a face diferența, de un gând pentru a schimba lumea. Drept urmare, gândurile și faptele mici multiplicate la un milion de oameni pot transforma lumea. Haideți să salvăm planeta!