Profile picture for user Anca Tache
Trimis de Anca Tache la Lun, 09/16/2019 - 11:19
  • sursa foto: pixabay.com

Pauzele lungi și dese...înseamnă petrecerea unor momente de calitate alături de elevi. Iată care sunt cele mai bune idei pentru recreații de care elevii să își amintească peste ani și ani:

1. Silabisirea ca un joc de baseball

Poate părea complicat, dar nu este deloc așa. Tot ce trebuie să faci este să împarți clasa în două echipe și să desenezi pe podea bazele unui teren de baseball. Fiecare echipă are de silabisit un cuvânt și, dacă silabisirea este corectă, poate avansa la următoarea bază. Pentru a face jocul și mai antrenant, stabilește un interval de timp pentru fiecare silabisire și cronometrează elevii. La final, echipa care trece prin cele mai multe baze…câștigă întrecerea.

2. Clipește și pocnește din degete

Una dintre cele mai bune de energizare a elevilor înaintea unei ore solicitante…este să le activezi ambele emisfere cerebrale. Cum? Clipește din ochiul stâng în timp ce pocnești degetele de la mâna dreaptă. Apoi, inverseală: clipește cu ochiul drept și pocnește din degetele de la mâna stângă. Pentru un rezultat mai bun, încearcă serii de câte 15 încercări.

3. Alinierea

Știu, nu pare deloc complicat. Ba din contră - e un exercițiu banal. Doar că alinierea poate fi una cu surprize...elevii se pot alinia în funcție de înălțime- de la cel mai scund la cel mai înalt, în ordinea alfabetică a literelor cu care începe prenumele lor sau în funcție de numărul de la pantof. Genul acesta de exercițiu este extrem de util înaintea unei ore în care munca în echipă, colaborarea sunt extrem de importante.

4. Jocul cu plastilina

Indiferent de vârstă, modelarea plastilinei este extrem de relaxantă. Îi poți cere elevului să modeleze un anumit obiect sau îl poți lăsa să creeze în funcție de starea lui de spirit.

5. Alegeri multiple- mișcări multiple

Exrecițiul acesta se potrivește ca o mănușă cu finalul unei ore în care elevii au avut de rezolvat itemi cu răspunsuri multiple. Cum ar fi să își corecteze singuri itemii și să facă mișcare în timp ce bifează răspunsurile corecte. Sau...o poți folosi chiar n cadrul orei. Stabilește anumite tipuri de sărituri pentru fiecare variantă cotrectă. Citește itemul și...în funcție de răspunsul ales...elevii vor sări în clasă. Nu mai contează care e răspunsul corect...importante sunt mișcarea și distracția.

6. Strângerea de mână secretă

Exercițiul acesta poate fi extrem de distractiv și util în dezvoltarea senzorială. Elevii vor strânge mâna între ei și vor fi instruiți să încerce să țină minte fiecare strângere de mână. Apoi, vor închide ochii și își vor strânge mâinile, ghicind partenerul.  Exercițiul acesta se poate derula și cu o atingere pe spate.

7. Matematică mentală

Dacă ai oftat plictisit când ai citit acest subtitlu...e momentul să te răzgândești. În cadrul acestui exercițiu, fiecărei zonă a capului i se oferă o cifră (nas-1, ureche-2, ochi-3). Elevii vor lucra în perechi și vor avea sarcina de a crea exerciții de matematică prin simpla atingere a acestor puncte. Sarcina partenerului este de a face adunări în acest fel. Este un exercițiu care poate prinde minunat la elevii de școală primară.

8. Nu face NIMIC

Exercițiul acesta este unul perfect pentru o scurtă sesiune de relaxare, mai ales în lume digital în care suntem prizonieri. Așdar, intră pe http://www.donothingfor2minutes.com și cere-le copiilor să nu facă NIMIC. Apoi, poți vorbi cu ei despre cât de lungi sau de scurte li s-au părut cele două minute-în funcție de starea lor de spirit sau despre imaginile mentale inspirate de sunetul valurilor.

9. Hai la plimbare!

Nordicii pun foarte mare accent pe timpul petrecut în aer liber. Așadar, în pauză, le poți propune elevilor tăi o scurtă plimbare în curtea școlii. Dacă este soare, doza de vitamin D va fi binevenită, iar dacă plouă, aerul curat îi va ajuta să se relaxeze pentru încă o oră de curs.

10. N-ai vrea mai bine să…

E tot despre mișcare și acest exercițiu. Pune întrebări elevilor tăi și, în funcție de răspunsul primit, cere-le să se mute într-un anumit loc din clasă. Pentru a-l face și mai atractiv…pune niște întrebări care să îi amuze pe copii și să îi ajute să se cunoască între ei…

11. Mica vânătoare

Alege o anumită trăsătură a unui obiect-culoare, textură, material. Cere-le elevilor să găsească în clasă obiecte care să aibă acea trăsătură. Cel care rămâne ultimul este eliminat din joc. E o activitate amuzantă, implică mișcare, dar și atenție!

12. Pocnește

Pune copiii să stea în cerc și exersează cu ei numărarea din 2 în 2 su din 3 în 3…Fiecare va primi un număr și când se va număra, cel care va avea 2 sau 3, după caz..va pocni din degete sau va striga! Dacă numărăm din 3 în 3, atunci avem 1,2 și un pocnet din degete…și tot așa…

13. Strălucește

Seamănă puțin cu exercițiul precedent, doar că aici vorbim despre silabisirea unor cuvinte. Așază copiii în cerc și cere-le să silabisească un anumit cuvânt. Când se ajunge la ultima silabă, elevul o va rosti pe aceasta și va striga „străluceste“! Dincolo de atenția de a silabisi corect un cuvânt, copiii se vor amuza teribil când colegul lor înlocuiește ultima silabă.

14. Accentuează silabele

Cere-le elevilor tăi să accentueze anumite silabe când vorbesc. Pot citi un text scris pe tablă sau proiectat undeva sau, la fel de ușor, dar mai distractive, să poarte o conversație cu un coleg și să accentueze o anumită silabă sau un grup de litere. Este un exercițiu care activează mai multe zone ale creierului și îi energizează pe copii.

15. Modelul classic

Își mai amintește cineva cât de distrctiv era să te ridici din bancă și, în vreme ce îți mângăiai capul cu o mână, cu cealaltăî să execuți o mișcare de rotație pe abdomen? Se pare că pentru elevii de acum acest exercițiu ar fi o adevărată provocare…așadar, de ce nu?

16. Olimpiada „Piatră, hârtie și foarfece“

E un joc pe care îl vedem în mai toate filmele americane, ba chiar și în desenele animate. Elevii se vor juca în perechi. Căștigătorul își va putea alege un alt partener de întrecere, în timp ce fostul său partener, care a pierdut întrecerea, îi va face galerie. În finală…vom avea doi olimpici ai jocului și o echipă gălăgioasă de susținători.

17. Aruncarea pixului

E un exercițiu care dezvoltă moticitatea elevilor. Organizează o întrecere de aruncare a pixului…va fi desemnat câștigător elevul care va reuși sp arunce pixul cel mai sus și…să îl prindă în cădere.

18. Desenează în aer

Elevii pot lucra în perechi…ei pot povesti ce le trece prin minte, dar trebuie să schițeze în aer, cu degetul, cuvintele cheie…Pentru un plus de effort, elevii pot ilustra în aer cuvinte alese de profesor dintr-un dicționar….

19. Ca și cum…

Oferă-le elevilor tăi scenario pe care să le lucreze în bancă. Acest exercițiu le oferă posibilitatea de a se energiza, dar și de a gândi critic.

20. Dansează

Când toate exercițiile de energizare au dat greș, mai ai o soluție: pune-le copiilor muzică și cere-le să danseze, să se miște, să se distreze și să facă gălăgie. Nu trebuie să fie un dans perfect, însă minutele în care elevii se prostesc, se simt bine și râd unii de alții le oferă o dispoziție cât se poate de bună și îi deconectează de la rutină.

Sursa: boredteachers.com